Wonen 247
Image default
Bouwen en verbouwen

3 tips voor wanneer je tijdens je verbouwing thuis blijft wonen

Het makkelijkste wanneer je gaat verbouwen is dat je je boeltje inpakt en tijdelijk ergens anders gaat wonen. Zo kan de aannemer zijn gang gaan en hoef je niet midden in de rotzooi, het stof en het lawaai te blijven wonen. Maar voor het comfort van tijdelijk ergens anders wonen betaal je wel een prijs. Zeker wanneer het om een grote verbouwing gaat die misschien wel maanden duurt. Gelukkig kun je door het toepassen van bepaalde tips in de meeste gevallen prima thuis kunnen blijven wonen.  

Bescherm je spullen tegen stof en betonsluier

Een van de grootste problemen waar je tegenaan loopt wanneer je tijdens de verbouwing in je huis blijft wonen is stof. Stof komt werkelijk overal! Wanneer er een gat in de muur geboord moet worden kan dit al flink wat stof opleveren. Maar dat is slechts een schijntje in vergelijking met de hoeveelheid stof die vrijkomt wanneer er een complete muur doorgebroken wordt of wanneer de badkamer gesloopt moet worden.

Nog vervelender dan stof is betonsluier. Dit is wat vrijkomt bij schuren of bijvoorbeeld het zagen van tegels. Betonsluier is erg fijn en is daarom moeilijk te verwijderen. Zorg er daarom voor dat je kamers die je niet nodig hebt tijdens de verbouwing volledig afdekt met bouwfolie. Zo kun je aan het eind van de klus het folie gewoon inpakken en weggooien. Bij sommige verbouwingen is het ook mogelijk om een stofscherm te laten plaatsen.

Vervanging regelen voor primaire levensbehoeften

Wanneer je de badkamer gaat verbouwen kun je deze een tijdlang niet gebruiken om te douchen. Indien mogelijk kun je kijken of je een toiletwagen met douche kunt huren. Hier moet je natuurlijk wel plek voor hebben. Wanneer dit niet kan is het aan te raden om te kijken of je bij vrienden of familie terecht kunt. Heb je twee toiletten in huis? Zorg er dan voor dat deze 1-voor-1 verbouwd worden in plaats van allebei tegelijk. Zo kun je altijd één van de toiletten blijven gebruiken. Bij het verbouwen van je keuken is het aan te raden om een noodkeukentje in de schuur of garage te laten zetten zodat je kunt koken.

De rommel op tijd opruimen

Dat een verbouwing veel troep oplevert is vanzelfsprekend. Maar dat levert ook struikelgevaar op. Een emmer die je over het hoofd ziet kan een lelijke val veroorzaken en gebroken puin of ijzerwaren kunnen sneden of andere verwondingen opleveren. Zet daarom op iedere verdieping een big bag neer en ruim aan het eind van de dag al het rondslingerende bouwmateriaal op en gooi het weg. Dat voorkomt ongelukken en je woont prettiger in je huis!