Wonen 247
Image default
Bouwmaterialen

Deuren ophangen? Wij geven tips!

Hoe weet je hoe je een deur moet ophangen en welke kant je op moet?
Klinkt als een stomme vraag, maar ik heb deuren vaak ondersteboven zien hangen..

In welke richting je je deur moet ophangen (soms is het niet echt duidelijk, vooral als je blind bent), een vier of zes panelen deur heeft over het algemeen een hogere horizontale stijl aan de onderkant van de deur dan aan de bovenkant. Sommige ouderwetse deuren hebben drie lange slanke panelen aan de onderkant en een groot vierkant paneel aan de bovenkant.

Deuren met holle kern hebben een ‘slotblok’ aan de binnenkant dat een massief stuk hout is om uw vergrendelings-/slotgrepen aan te bevestigen. Het is meestal gemarkeerd op de bovenkant van de deur, je kunt het ook dubbel controleren door met een knokkel op de deur te tikken – het klinkt hol aan de verkeerde scharnierkant en solide aan de slotkant. Bij een vlakke deur met holle kern is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het slotblok op de juiste plaats zit voordat u het ophangt. Let hierbij ook op het deurbeslag en scharnieren.

In welke richting een deur moet worden opgehangen, kan de deur vaak maar op één manier opengaan en is de beslissing dus eenvoudig. Zo niet (en het staat niet op een tekening), voordat je de deur kunt ophangen, moet je bepalen op welke manier de deur zal zwaaien. Normaal gesproken is dit de kamer in (indien vanuit een gang). De positie van de lichtschakelaar kan helpen – u wilt echt voorkomen dat u een binnendeur ophangt, zodat de schakelaar erachter zit wanneer deze wordt geopend!

Als je nog steeds moeite hebt, gebruik dan google afbeeldingen om het type deur te vinden, zodat je kunt zien welke kant het op moet. Mocht je hier niet uitkomen raadpleeg altijd de handige blogs.