Wonen 247
Image default
Energie en verwarming

Kies voor gemak, koop een airco met installatie

Airconditioning is al sinds jaar en dag de beste manier om je woning op warme dagen van frisse lucht te voorzien. Een airco met installatie is niet alleen makkelijk maar het brengt natuurlijk verkoeling, maar wist je dat airconditioners nog meer interessante voordelen hebben? In dit artikel kom je meer te weten over deze voordelen, en lees je bovendien hoe zo’n airco ongeveer werkt.

Hoe werkt een airco met installatie?

Een airconditioning met installatie bestaat uit twee onderdelen, die door middel van een slang met elkaar in verbinding staan. Het onderdeel dat je binnen in de woonkamer of slaapkamer ziet hangen is de zogenaamde binnenunit. Deze bevat vaak een langwerpige gleuf, waardoor warme lucht uit de kamer wordt onttrokken. Via de buitenunit wordt deze vervolgens naar buiten afgevoerd. Tegelijkertijd maakt de airconditioner koele lucht aan, die door de buitenunit wordt aangevoerd en de kamer wordt ingeblazen. Naast een gleuf voor de warmteafvoer bevat de binnenunit van een airconditioner vaak ook functies zoals een ventilator en lucht-ontvochtiging. Overigens werkt airconditioning ook omgekeerd. Wie dus op een decemberdag zijn woonkamer wil verwarmen kan met een airco met installatie ook koude lucht afvoeren en warme lucht de woning inblazen.

De voordelen van airco met installatie

Gelijkmatige koeling van een ruimte

Wie op een hete dag een ventilator gebruikt, zit over het algemeen graag zo dicht mogelijk bij het apparaat. Dit komt omdat het verkoelende effect van zo’n ventilator niet wordt veroorzaakt doordat deze kou produceert, maar doordat deze de lucht in beweging zet en zo zorgt voor een verkoelende bries. Op enkele meters van de ventilator vandaan is deze bries meestal al dusdanig zwak dat van verkoeling nauwelijks meer sprake is. Een airco met installatie koelt echter de lucht zelf af, om deze koele lucht vervolgens de kamer in de blazen. Op deze manier zit er relatief weinig verschil in temperatuur tussen de plek waar de airco hangt en het hoekje van de kamer dat het verst van de airconditioner af is.

Luchtverversing

Behalve dat je met een airconditioner de temperatuur reguleert, zorgt een airco met installatie ook voor luchtverversing. Uiteraard kun je er in de zomermaanden ook voor kiezen om gewoon een raam open te zetten, maar hierdoor ontsnapt wel de koele lucht uit je woning waardoor het snel heet wordt binnen. Bovendien biedt een open raam kans aan muggen en ander ongedierte om ’s zomers je huis binnen te komen. Een ventilator op zijn beurt zorgt misschien wel voor wat koelte, maar voert natuurlijk geen verse lucht van buiten aan. Hierdoor blaast hij feitelijk enkel de lucht rond die al in een ruimte aanwezig is.

Koeling op maat

Airconditioning met installatie is ideaal om iedere ruimte apart te koelen. Zo kun je in elke kamer een afzonderlijke airconditioner ophangen. Ben je dus een tijdje niet in een kamer aanwezig, dan kun je per kamer de airconditioner aan- en uitzetten. Dit bespaart energie en is dus zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee. Heb je toch behoefte aan de koeling van grotere ruimtes, dan zijn er ook airco’s met installatie met een koelcapaciteit van boven de 100 vierkante meter op de markt.