Wonen 247
Image default
Energie en verwarming

Verwarming thermostaat, heerlijk wonen

Een thermostaat voor je verwarming

Heeft uw verwarmingsinstallatie een handkraan zonder schaalverdeling in plaats van een thermostaatkraan? Overleg dan zeker met je verhuurder over een inruil. U bent verplicht oude handbediende kranen te vervangen door thermostatische kranen. Deze vervanging moet echter door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd omdat de hele klep moet worden vervangen.

Kan ik de thermostaat vervangen in een gehuurd appartement?

In een gehuurd appartement kun je ook zelf de thermostaat wijzigen. Zorg ervoor dat u de oude thermostaten bewaart, zodat u het appartement in de oorspronkelijke staat kunt herstellen wanneer u verhuist.

Zo makkelijk is het om een ​​thermostaat te vervangen

Afhankelijk van het type smart thermostaat heb je een waterpomptang of een schroevendraaier en een paar veiligheidshandschoenen nodig als je de thermostaat wilt vervangen terwijl de verwarming aanstaat – de klep kan heet worden!

Geen zorgen: de thermostaat zit buiten het leidingsysteem en er komt geen water uit.

Laad de video “Doe-het-zelf: Thermostaat vervangen”: Er wordt pas verbinding met YouTube gemaakt als u op “Inhoud weergeven” klikt en daar worden gegevens overgedragen. Hier vindt u informatie over gegevensverwerking.

 

Instructies: Een thermostaat vervangen met een wartelmoer

Bij dit type bevestiging houdt een grote wartelmoer de thermostaat op het ventiel vast. In dit geval heeft u een waterpomptang nodig om ze te vervangen.

Draai de oude thermostaat helemaal omhoog. Hierdoor wordt het onderstaande ventiel ontlast en kan de thermostaat makkelijker worden verwijderd.

Plaats de tang op de grote wartelmoer en draai deze iets tegen de klok in. Een kwartslag is meestal voldoende, de rest kan met de hand.

Wanneer de moer is losgedraaid, trekt u eenvoudig de thermostaat eraf. Als het haakt, beweeg het dan voorzichtig een beetje op en neer om het los te maken. Breng geen wijzigingen aan aan de klep die nu blootligt.

Als u een nieuwe, programmeerbare thermostaat wilt installeren, stelt u deze in op installatiemodus volgens de gebruiksaanwijzing.

Als u een nieuwe standaardthermostaat wilt installeren, stelt u deze voor de installatie in op niveau 5. Dit is de beste manier om deze te installeren.

Plaats de nieuwe thermostaat op het ventiel en draai de wartelmoer met de hand vast.

Draai tot slot de moer iets vast met de tang. Controleer vervolgens door zachtjes heen en weer te rukken of de thermostaat goed vastzit en of er niets is vastgelopen.

Klaar – je kunt nu de thermostaat programmeren of instellen door eraan te draaien