Wonen 247
Image default
Gezond wonen

Welke soorten kozijnen bestaan er?

Als je van plan bent je kozijnen te vervangen, is een van de eerste vragen de materiaalkeuze. Wat zijn de verschillen tussen kunststof kozijnen en aluminium kozijnen? Zijn kunststof kozijnen beter dan houten of aluminium kozijnen? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type kozijn?
In absolute termen zijn aluminium kozijnen in feite niet beter dan kunststof kozijnen: elk materiaal heeft eigenschappen die aan bepaalde behoeften kunnen voldoen. Heb je behoefte aan goede thermische isolatie of speciale ontwerpwensen? Of heeft het veiligheidsaspect jouw bijzondere aandacht? We bespreken kort de voor- en nadelen van zowel kunststof kozijnen als aluminium kozijnen en hun belangrijkste eigenschappen.

Eigenschappen van kunststof kozijnen

PVC of polyvinylchloride is een kunststof afgeleid van natuurlijke grondstoffen. Kunststof kozijnen zijn de laatste jaren bijzonder populair geworden dankzij de uitstekende thermische isolatie-eigenschappen van PVC. Ook vanuit het oogpunt van geluidsisolatie garanderen kunststof kozijnen een uitstekende bescherming. Kunststof kozijnen zijn daarom prima geschikt voor mensen die in historische centra of in gebieden met veel verkeer wonen.

Design en veiligheid van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen bieden opmerkelijke duurzaamheidskenmerken en vereisen geen bijzonder onderhoud. Wat design betreft, kunnen kunststof kozijnen aan elke behoefte voldoen, omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en kleuren: van de meest veelzijdige witte massa tot zeer realistische kleuren met houteffect, die perfect passen bij elk type architecturale context. Vanuit het oogpunt van veiligheid bieden kunststof kozijnen geen bijzonder hoge prestaties. Er zijn echter enkele modellen PVC kozijnen met versterkte hardware die een aanzienlijk inbraakwerend vermogen hebben.

De prijs van kunststof kozijnen

De prijs is een ander interessant kenmerk: met dezelfde prestaties is de prijs van kunststof kozijnen meestal lager dan die van aluminium kozijnen of houten modellen. Het is goed om ook aandacht te besteden aan de kwaliteit van de materialen: er zijn zeer slechte kunststof kozijnen op de markt die tegen aantrekkelijke prijzen worden verkocht, maar die problemen kunnen veroorzaken zoals slechte isolatie, vochtigheid en schimmel. Neem daarom contact met ons op: wij beschikken over ruime ervaring en voldoende deskundigheid om je te kunnen adviseren over de aankoop van de meest geschikte kunststof kozijnen voor jouw wensen!

Eigenschappen van aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn al lang een van de meest gebruikte materialen in de raam- en deursector dankzij zijn lichtheid en gemakkelijke verwerking. Aluminium is uitstekend warmtegeleidend, een eigenschap die het geen ideaal materiaal voor kozijnen zou maken. Dankzij het inbrengen van een laag polyamide wordt met aluminium kozijnen toch een perfect geïsoleerd raam verkregen. Aluminium kozijnen bieden maximale weerstand. Bovendien hebben aluminium kozijnen geen onderhoud nodig en zijn ze niet onderhevig aan slijtage. Dankzij de mechanische sterkte zijn aluminium kozijnen uitstekend geschikt voor grote deuren en ramen.

Aluminium kozijnen zijn veelzijdig

Dankzij de veelzijdigheid van aluminium kozijnen is het mogelijk om ramen te creëren die zich aanpassen aan elke ontwerpbehoefte, waarbij je kunt kiezen tussen verschillende vormen, maten en kleuren. Wat de veiligheid betreft, garanderen de aluminium kozijnen en ramen een hoge weerstand tegen elke poging tot inbraak: daarom zijn aluminium kozijnen ook voor villa’s en bedrijfsruimten geschikt. De prijs van aluminium kozijnen is over het algemeen wel een stuk hoger dan die van andere materialen.