Wonen 247
Image default
Kinderkamer

Kunstzinnige activiteiten? Probeer eens iets anders

Buiten de box

Als het gaat om kunstzinnige activiteiten op school, is er een stuk meer mogelijk dan je waarschijnlijk denkt. Van eigentijdse projecten op de basisschool tot hippe muziek- en dansworkshops op de middelbare school. Om je te helpen om steeds meer buiten de box te gaan denken, geven we je een aantal voorbeelden van kunstzinnige activiteiten die je kunt organiseren bij jou in de klas.

Wiggle bots maken

Weet je wat een wiggle bot is? Een wiggle bot is een klein wiebelend robotje dat zich trillend voortbeweegt. Je kunt zo’n robotje eenvoudig zelf maken van simpele afvalmaterialen en laten bewegen door de creatie aan te sluiten op een kleine motor. Het resultaat? Een klaslokaal vol wiebelende robots en leerlingen die glimmen van trots omdat zij die zelf gemaakt hebben.

Upcycling

Simpel gezegd, betekent upcycling eigenlijk zoiets als: van oude materialen iets nieuws maken dat nóg mooier is dan het originele object. Het is dan ook dubbel waardevol om in de klas met upcycling aan de slag te gaan: leerlingen ervaren dat je de mooiste dingen kunt maken van afgedankte materialen én komen op een positieve manier in aanraking met het maatschappelijk belangrijke thema ‘afval’.

Zelf verf maken

Het is natuurlijk al hartstikke leuk om te schilderen en zo zelf een prachtig schilderij te maken. Maar wist je dat je ook de verf eenvoudig zelf kunt maken? Gewoon, met ingrediënten die je eigenlijk bijna altijd wel in huis hebt. Als je erover nadenkt, is dat ook helemaal niet zo gek: hoe denk je dat schilders als Rembrandt aan hun verf kwamen in een tijd dat hobbywinkels nog helemaal niet bestonden?

Kunst met licht

Kunst en techniek gaan prima samen. Dat ervaren leerlingen bijvoorbeeld tijdens een workshop waarin ze stroomcircuits gebruiken om een kunstwerk extra kracht bij te zetten. Bijvoorbeeld door lampjes te laten branden. Zo leren ze – zonder dat ze het doorhebben – hoe stroomcircuits werken, terwijl ze primair gefocust zijn op het maken van iets moois.

https://www.kleinkunstig.nl