Wonen 247
Image default
Tuin inrichting

Verlichting voor je tuin kiezen, waar moet je op letten?

Je tuin is een plek om je terug te trekken en tot rust te komen. De juiste verlichting kan hierbij helpen, maar een verkeerde plaatsing kan voor een hoop ergernis zorgen. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van tuinverlichting en hoe weet je of je de juiste verlichting voor jouw tuin uit hebt gekozen? Dat en meer lees je in dit artikel.

Pas je verlichtingsplan aan op je tuingrootte en tuinindeling

Het lijkt misschien een open deur, maar toch is dit een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden voor jouw buitenverlichting. Veel mensen kiezen hun tuinverlichting op basis van hoe de lampen eruit zien, maar nog belangrijker is om dit ook af te stemmen op de grootte van je tuin. Heb je een kleine tuin, dan heb je ook minder verlichting nodig. Ook de plaatsing is belangrijk, want kies je een felle lamp uit, dan wil je natuurlijk niet dat die de hele avond in je gezicht schijnt zodra je hem aanzet. Let hier dus op bij het kiezen van je verlichting.

Wat ook veel wordt gedaan is een lichtsnoer langs een schutting draperen, zodat je het hele jaar door sfeervolle verlichting in je tuin hebt. Heb je een grote tuin, dan kun je voor wat meer lampen kiezen. Let ook op dat je de belangrijkste looppaden goed verlicht. Hiermee voorkom je dat jijzelf of een van je gasten nét die ene leefkuil in het midden van je tuin mist. Wel zo fijn als je niet op korte termijn een retourtje ziekenhuis wilt boeken.

Verlicht decoratieve elementen

Bijna iedere tuin heeft wel een decoratief element. Dit kan een mooie boom zijn, een dikke groene heg, kleurige bloemen of een fonteintje. Met grondspots kun je deze elementen goed verlichten waardoor je tuin direct een fraaier aanzicht krijgt. Een andere optie is dat je langs jouw hekwerk verlichting plaatst. Je kunt ook vanaf het begin van je tuinpoort enkele grondspots die langs of in je tegels geplaatst worden en tot aan je voordeur lopen. Afhankelijk van de lengte van je voortuin wordt per 1,5 meter vaak voor 1 spot gekozen. dit zorgt voor een stijlvolle verlichting van jouw voortuin en het is ook erg praktisch.

Kies voor ledlampen

Als je dan toch voor verlichting kiest, ga dan ook gelijk voor de duurzame optie en kies ledlampen of een ander duurzaam alternatief voor je tuin. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt je aan het einde van jaar ook behoorlijk veel in je portemonnee.

 

https://hekkenpoorten.nl/