Wonen 247
Image default
Woning en Tuin

Is hout stoken verboden?

Wil jij een buitenhaard kopen? Zo’n haard is een product met veel voordelen, maar je hoort steeds vaker dat je hem eigenlijk niet mag stoken. Aan dat gerucht willen we bij Wonen247 per direct een einde maken: een houthaard branden is gewoon toegestaan. Maar de uitstoot van houthaarden is best wel groot. Daarom heeft de NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche) in 2019 het Convenant Groen stoken ondertekend. Het doel van dit convenant is om de uitstoot van houthaarden voor 2030 te halveren. De eisen die aan houtkachels worden gesteld worden steeds strenger, zodat we dit doel met zijn allen kunnen behalen. Maar wat zijn die eisen? En hoe stook je je houtkachel of tuinkachel verantwoord?

Welke voorschriften gelden voor houtkachels?

Om het doel van het NHK na te streven, wordt sinds 2022 de EcoDesign-wetgeving strikt gehandhaafd. Deze regelgeving vereist dat alle kachels die vanaf 1 januari 2021 zijn gekocht voorzien moeten zijn van een EcoDesign-certificering. Een houtkachel met dit keurmerk moet een efficiëntie hebben van minimaal 75% en mag maximaal veertig milligram per kubieke meter uitstoten.

Hoe kun je verantwoord stoken?

Voor een milieubewuste houtverbranding in je open haard is de Zwitserse methode de aanbevolen aanpak. Hier volgt hoe je dit doet:

  • Stapel je houtblokken kruiselings op elkaar, waarbij de dikke blokken onderaan worden geplaatst en de dunne blokken bovenop;

  • Leg bovenop het hout een aantal kleine aanmaakhoutjes en één of twee aanmaakblokjes;

  • Steek die aan om het vuur te ontsteken.

Dankzij deze methode zal het hout van boven naar beneden branden, wat resulteert in een volledige en efficiënte verbranding.

EcoDesign-Opties bij Kachels- en Haardenwinkel

Op zoek naar een buitenkachel met het EcoDesign-keurmerk? Dan kun je je kachel het beste kopen bij de online winkel van Kachels- en Haardenwinkel. Hier vind je een uitgebreide selectie hoogwaardige tuinhaarden en kachelaccessoires. Als je niet zeker weet welke buitenhaard het beste bij je tuin past, breng dan een bezoek aan de showroom in Benningbroek en ontvang deskundig advies van een van de ervaren medewerkers. De meest kwalitatieve kachels en haarden vind je gegarandeerd bij Kachels- en Haardenwinkel.