Wonen 247
Image default
Woning en Tuin

Waarom een veranda ideaal is

Heb jij al eens overwogen om de tuin van een veranda te laten voorzien? De keuze voor een veranda biedt je verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven, dat een veranda je op de warmste zomerse dagen beschutting biedt. Onder de veranda is het over het algemeen fijn vertoeven. Dat geldt niet alleen overdag, wanneer de zon in de tuin schijnt, maar ook in de avonduren. De ruimte onder de veranda houdt de warmte vaak enigszins vast, waardoor je hier comfortabeler zit dan op een open plek in de tuin. Het laat je tot laat op de avond genieten van het zomerse weer. Wordt het toch wat fris onder de veranda? Combineer deze dan met heaters. Plaatsnemen onder een zacht kleedje is natuurlijk ook een goed idee! 

 

Veranda als het verlengde van de woonkamer 

Met een veranda in de tuin lijkt je woonkamer groter. Vaak stelt men niet voor niets, dat de tuin het verlengde van de woonkamer moet zijn. Een veranda alleen is overigens niet voldoende. Zorg dat de veranda op een huiselijke manier is aangekleed. Dit doe je door gebruik te maken van een lichtsnoer onder het dak van de veranda, door een buitenkleed neer te leggen en hier een comfortabele loungeset onder te plaatsen. Zie jij jezelf al onder de veranda zitten in de zomermaanden? 

 

Veranda gebruik je het hele jaar door 

Niet alleen in de zomer komt de veranda van pas. Ook in de herfst en bijvoorbeeld vroeg in het voorjaar is het fijn vertoeven onder de veranda. Neem een jas mee naar buiten, hang een heater op of ga onder een plaid zitten; je hebt het niet snel koud onder de veranda. Het hybride werken waar veel werkgevers voor kiezen maakt dat men vaker thuis pauzeert. Je wilt niet de hele dag binnen moeten zitten. Met een veranda pauzeer je een groot deel van het jaar buiten. Een welkom moment van ontspanning tijdens de werkdag. 

 

Overkapping met lamellen als alternatief 

Niet iedereen kiest voor een veranda in de tuin. Een goed alternatief voor een veranda is een lamellen overkapping. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een overkapping met een dak van lamellen, waarvan je de stand gedurende de dag kunt veranderen. Een voordeel van zo’n lamellen overkapping zit in het feit, dat deze minder licht wegneemt uit de woonkamer. Zeker wanneer de woonkamer van zichzelf relatief donker is, kan een veranda de ruimte nog donkerder maken. De keuze voor een lamellen overkapping helpt je dit te voorkomen; zet de lamellen open in de periode dat je voornamelijk binnen zit. 

 

Andersom weet je van een veranda zeker dat deze waterdicht is. Bij een overkapping met lamellen valt zeker tijdens een stortbui niet volledig uit te sluiten dat er af en toe een druppel door de lamellen heen sijpelt. Het openen van de lamellen maakt daarbij dat de warmte minder goed blijft hangen; onder de overkapping met lamellen is het koeler in de avond dan onder de veranda. Dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Het hangt af van het beoogde gebruik van de veranda en de lamellen overkapping.

 

https://www.fonteyn.nl/veranda