Wonen 247
Image default
Doe-het-zelf

Kies je voor een gewone sauna of een infraroodsauna?

Thuiskomen van een lange werkdag en heerlijk ontspannen in je eigen sauna, klinkt dat niet geweldig? Alle stress en zorgen even van je afzetten en volop genieten. De tijd dat het hebben van een sauna voorbehouden was voor een beperkt publiek ligt gelukkig al even achter ons, iedereen kan nu genieten dat die welverdiende luxe en je hoeft er niet eens meer de deur voor uit. Een vraag die vast in je zal opkomen bij het bekijken van het aanbod is of je nu moet kiezen voor een gewone sauna of toch eerder voor een infraroodsauna. We zetten graag de overeenkomsten en verschillen even voor je op een rijtje.

Wat is een Finse sauna?

De Finse sauna, die gekend staat als de gewone klassieke sauna en zijn naam te danken heeft aan het land van oorsprong, maakt gebruik van erg hoge temperaturen. De ongeveer 90 graden in de cabine wordt bekomen door het verwarmen van de ruimte zelf, wat ongeveer een half uur in beslag neemt. Het ontspannen gevoel krijg je door de warmte en de mogelijkheid om bij het opgieten oliën toe te voegen die een relaxerende geur verspreiden. Een gewone sauna wordt vaak gebruikt om, door het overmatig zweten, het lichaam te ontdoen van gifstoffen.

Wat is een infraroodsauna?

Bij een infraroodsauna kan je rekenen op een omgevingstemperatuur van ongeveer 35 tot 60 graden en daardoor is dit type sauna dus ook uitermate geschikt voor mensen die moeilijker tegen extreme warmte kunnen. Door de stralers warmt jouw lichaam sneller op dan de cabine, wat de temperatuur aangenaam en houdbaar maakt. Infraroodsauna’s worden vaak gebruikt om spier- en gewrichtspijnen te verminderen en de bloeddoorstroming in het lichaam te verbeteren. Een infraroodsauna kent geen opwarmingstijd, je kan dus meteen genieten.

Waar ligt jouw voorkeur?

De keuze tussen een gewone Finse sauna en een infraroodsauna is uiteraard persoonlijk, toch biedt de infraroodsauna enkele belangrijke voordelen.

Een infraroodcabine vereist geen aparte saunakachel met speciale aansluiting, maar kan je gewoon gebruiken met een regulier stopcontact. Bovendien is de cabine een stuk kleiner, dus ook perfect geschikt voor mensen die minder ruimte hebben. Dit komt omdat je in een infraroodsauna gewoon rechtop kan zitten, terwijl je in een gewone sauna meestal neerligt. Zowel een gewone sauna als een infraroodsauna hebben positieve effecten op het lichaam, gemeenschappelijk is dat ze het lichaam ontdoen van gifstoffen. Waar een gewone sauna verder het meeste voordeel biedt om te ontspannen, biedt de infraroodsauna nog bijkomende positieve effecten op spieren, gewrichten en bloedsomloop. Zeker voor mensen die te kampen hebben met chronische aandoeningen zoals reuma en fibromyalgie zal een regelmatige beurt in de infraroodsauna een ware en duurzame verlichting betekenen.

Gun jezelf dat moment van puur genieten

Ben je overtuigd dat een infraroodsauna ook helemaal is wat jij nodig hebt. Verschillende sauna’s in verschillende uitvoeringen, groottes en prijsklassen zijn voor jou beschikbaar waardoor je gelukkig geen beroep meer moet doen op wellness centers om een momentje voor jezelf te nemen. Met jouw eigen infraroodsauna kan je genieten wanneer je maar wilt.