Wonen 247
Image default
Huishoudelijk

Wat is ristretto koffie?

Wanneer je niet heel veel koffie drinkt heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord: ristretto koffie. Ristretto is koffie die in een klein kopje zit. Is dat hetzelfde als Espresso? Nee, ristretto is het kleine broertje van Espresso. Het is een mini kopje met koffie die heel erg smaakvol is. In een slok heb je het kopje op. Wist je dat ristretto letterlijk beperkt betekent in het Italiaans? Beperkt verwijst naar het kleine kopje koffie.

Maken

Hoe maak je een ristretto? Dat kan met verschillende apparaten. Als je een koffieautomaat hebt die half automatisch is dan kan je veel dingen handmatig instellen zoals de hoeveelheid van de gemalen bonen en de hoeveelheid water. Dit is handig, want zo krijg je het kopje ristretto precies hoe je het hebben wil. Je hebt ook koffieautomaten waar dit al allemaal voor je geregeld is. Je maakt de ristretto dan met ristretto cups. Ristretto cups zijn in de meeste supermarkten te koop en kun je vinden in hetzelfde schap als wanneer je Nespresso cups gaat kopen. De verhouding volgens de Italianen is dat de helft van je kopje koffie is en de andere helft het aantal milliliters. De verhouding is exact 1 op 1. Wist je dat er bij Espresso water met hoge druk door de gemalen bonen loopt? Dat is bij de ristretto precies hetzelfde.

Koffiebonen

Kies je er niet voor om ristretto cups of nespresso cups kopen waar je de koffie mee kan maken? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf de bonen te kopen die ervoor nodig zijn, mits je het goede koffieapparaat hebt. Je kunt dan kiezen uit twee soorten: de Robusta en de Arabica. Die laatste wordt het meeste verbouwd en wordt tevens ook het meeste gedronken. Ze hebben een fruitige smaaktoon en de smaak neigt dan ook meer naar het zoete dan naar het bittere. Bij Robusta heb je wel een bittere smaak.

https://dekoffiejongens.nl/ristretto/