Wonen 247
Image default
Wonen in een appartement

Stap voor stap groener wonen

Groener wonen, onze energierekening verlagen en duurzaamheid is iets wat in 2022 erg veel speelt. Als jij groener wilt wonen dan kun je dit op verschillende manieren aanpakken. We weten allemaal dat het beter is om een warmtepomp te nemen en zonnepanelen, maar wat is nu echt de juiste volgorde? In deze blog gaan we stap voor stap met je doorlopen hoe je het beste groener kunt gaan wonen.

Stap 1: financiering

Zonder geld komen we niet ver, gelukkig is er een mooie lening speciaal voor woningeigenaren die energie willen besparen, namelijk de energie bespaarlening. Dit is een fiscaal aftrekbare lening met een vaste rente tussen de 3,25% en 3,80%, afhankelijk van het geleende bedrag. Dit is een lening met weinig eisen, zolang je maar een eigen woning bezit. Je kunt deze lening gebruiken om energie besparende maatregelen aan je woning te treffen.

Stap 2: isolatie

Als je de financiering rond hebt is het belangrijk om te zorgen dat je woning zo min mogelijk energie verbruikt. Isolatie is daarom een logische volgende stap. Spouwmuurisolatie is ideaal om de binnenmuren te isoleren. Spouwmuurisolatie is ook de goedkoopste maatregel die je kunt treffen. Naast spouwmuurisolatie is het ook belangrijk dat het dak goed geïsoleerd is en de ramen HR++ met goed afsluitende kozijnen.

Stap 3: Zonnepanelen

Als je energie verbruik al aanzienlijk verminderd is door de isolatie kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zorgen namelijk ervoor dat je in plaats van aan je energie leverancier betaald, je juist geld van hen terug krijgt. Houdt er rekening mee dat je terug lever tarief jaarlijks lager wordt, hoe sneller je deze aanschaft, hoe sneller je je investering hebt terug verdient en je lening hebt afbetaald.

Stap 4: Warmtepomp

Als je volledig van het gas af wilt, kun je het beste een warmtepomp aanschaffen. Hier krijg je trouwens nog subsidie op. Dit is een goede keuze omdat het een stuk duurzamer is dan je woning verwarmen met elektriciteit of gas.

https://www.isolatie-info.nl/spouwmuurisolatie