Wonen 247
Image default
Consumenteninformatie

Hernia: Symptomen, oorzaken en behandeling

Uw wervelkolom bestaat uit 26 botten, wervels genaamd, die worden beschermd door zachte tussenwervelschijven die gemaakt zijn van een gelachtige substantie. Deze tussenwervelschijven stellen u in staat uw wervelkolom te bewegen en andere handelingen te verrichten, zoals bukken.

Wanneer een tussenwervelschijf begint te verschuiven, kan dit de omliggende zenuwen irriteren en extreme pijn veroorzaken. Deze aandoening wordt een hernia genoemd.

Een hernia kan druk uitoefenen op de zenuwen in de wervelkolom en pijn, zwakte en gevoelloosheid veroorzaken in de nek, rug, armen en benen. Soms kunnen deze symptomen ernstig genoeg zijn om uw dagelijks leven te verstoren.

 

Hernia Symptomen

Hoe weet u nu of u een hernia hebt en niet gewoon rugpijn? Een van de tekenen houdt verband met de plaats van de pijn. Hoewel u overal in uw rug pijn kunt hebben, komt een hernia het meest voor in de lendenwervelkolom, net boven de heup. Deze pijn kan zich uitbreiden van uw rug tot uw billen, dijen en zelfs kuiten.

Het ongemak van een hernia wordt meestal erger wanneer u actief bent of een of andere activiteit onderneemt; het wordt daarentegen minder wanneer u rust. Zelfs hoesten, niezen en zitten kunnen de symptomen verergeren omdat ze druk uitoefenen op de zenuwen in de wervelkolom.

Leeftijd speelt ook een belangrijke factor. Naarmate u ouder wordt, scheuren de tussenwervelschijven en verliezen ze hun demping.

 

Behandeling van een hernia

Meestal gaan hernia problemen binnen een paar weken vanzelf over. Probeer een of meer van deze behandelingen om u te helpen u beter te voelen.

 

Rust

Rust kan de zwelling verlichten en uw rug de tijd geven om te genezen. Als uw rug pijn doet, vermijd dan lichaamsbeweging en andere activiteiten waarbij u moet bukken of staan.

Uw arts kan u aanraden om in bed te rusten. Bedrust is prima voor een korte tijd, maar blijf er niet langer dan 1 of 2 dagen. U moet blijven bewegen, zodat uw gewrichten en spieren niet stijf worden.

U kunt ook ijs en warmte gebruiken om de pijn te verlichten. Leg gewoon een ijszak of een vochtige handdoek op de pijnlijke plek op uw rug. U kunt warm en koud afwisselen of kiezen voor de optie waarbij u zich beter voelt.

 

Geneesmiddelen

Sommige medicijnen kunnen aangewezen zijn als een vorm van behandeling hernia. Vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen helpen de pijn te verlichten en de zwelling te verminderen die door een hernia wordt veroorzaakt.

Neem deze medicijnen niet langer dan 10 dagen in zonder uw arts te raadplegen. Wanneer niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen in grote hoeveelheden of gedurende een lange periode worden ingenomen, kunnen zij het risico op hartproblemen verhogen.

 

Fysiotherapie

Sommige oefeningen kunnen aangewezen zijn voor de behandeling van een hernia. Een fysiotherapeut kan u leren welke oefeningen de spieren versterken die uw rug ondersteunen. Fysiotherapie programma’s omvatten:

– Rekoefeningen om de spieren soepel te houden;
– Aërobe oefeningen, zoals wandelen of het gebruik van een hometrainer;
– Massages;
– IJs en warmte;
– Ultrasound therapie;
– Elektrische spier stimulatie.

Injecties
Als rust, pijnstillers en fysiotherapie niet helpen tegen de pijn van een hernia, kan de arts via een epidurale injectie steroïden injecteren in de ruimte rond de ruggengraat zenuw. De steroïde kan de zwelling helpen verminderen, u helpen gemakkelijker te bewegen en de pijn verlichten.

Chirurgie
De meeste mensen met een hernia hoeven niet geopereerd te worden. Rust en andere behandelingen moeten uw symptomen binnen 4-6 weken verbeteren. Maar als de pijn niet verbetert, kan een operatie een optie zijn.