Wonen 247
Image default
Vloeren

De voor- en nadelen van laminaat op een rijtje

Wat zijn de voor- en nadelen van laminaatvloeren?

 

Lamineren is een hoogwaardige, kosteneffectieve optie voor het behandelen van harde oppervlakken in huizen en kantoren. De keuze van een vloer komt met belangrijke overwegingen. Als u overweegt nieuwe massieve vloeren in uw huis aan te brengen, lees dan meer over de voor- en nadelen van laminaatvloeren.

Wat zijn laminaatvloeren?

Laminaat is een soort composietvloer die is ontworpen om eruit te zien als hardhout, maar soms ook wel als steen. Traditioneel is het een goedkoper alternatief voor echt hout. Toen laminaat pas werd geïntroduceerd, was de kwaliteit erg slecht. Het idee was om een ​​houten vloer na te bootsen, maar het verschil kon destijds gemakkelijk met het blote oog worden onderscheiden. In de afgelopen jaren is de kwaliteit van laminaatvloeren aanzienlijk verbeterd.

De laatste jaren is er meer keuze in de vormgeving en stijl van laminaatvloeren. Traditioneel waren laminaatvloeren alleen verkrijgbaar in houtdessins. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende ontwerpen en effecten ontwikkeld, waardoor er een breed scala aan opties is. U kunt kiezen uit effecten zoals stenen tegels, keramische tegels en verschillende soorten hout en bamboe. Het is heel gemakkelijk om van kwaliteitslaminaat te houden.

Laminaatvloeren bevatten helemaal geen echt hout. Elke plank is gemaakt van meerdere lagen plastic, bedekt met een afbeelding van hout of steen. De oppervlaktelaag kan een ingebouwde krasbescherming hebben voor extra bescherming. De bovenkant van de grond is waterdicht en bestand tegen morsen en spatten. Sommige laminaatvloeren zijn ook waterbestendig.

De voordelen van laminaatvloeren

 1. Betaalbaarheid

De meeste mensen kiezen voor laminaatvloeren vanwege de kosteneffectiviteit. Laminaatvloeren zijn meestal gemaakt van synthetische materialen die bij hoge temperaturen zijn geperst, waardoor ze veel goedkoper zijn dan hardhout en behoorlijk duurzaam kunnen zijn, afhankelijk van de exotische aard van het hout. 

 1. Extreem hoge veerkracht

Houtcomposietmaterialen voor laminaatvloeren zijn niet alleen duurzaam, maar de toplaag van het laminaat heeft ook een uitstekende slijtvastheid. Deze toplaag is bestand tegen zwaar verkeer, stoeiende kinderen en krassen van dierenklauwen. UV-bestendigheid betekent ook dat de kleur van uw vloer na verloop van tijd minder snel vervaagt. 

 1. Mooie uitstraling

Laminaat is tegenwoordig veel moeilijker te onderscheiden en dat is vanwege de ontwikkelingen in laminaatvloertechnologie. Het zorgt ervoor dat het verschil tussen natuurlijk hout en laminaatvloeren klein is. Bovendien geeft het een uniek reliëf en kan het de textuur en het uiterlijk van natuurlijk hout nauwkeurig nabootsen.

 1. Eenvoudig onderhoud

Laminaatvloeren zijn eenvoudig om schoon te houden. Gemorste vlekken kunnen gemakkelijk worden weggeveegd met een zachte microvezeldoek en het is eenvoudig om vuil en stof weg te vegen.

 1. Eenvoudige installatie

Laminaatvloeren hebben meestal een eenvoudig kliksysteem dat zeer gemakkelijk te gebruiken is.

De nadelen van laminaatvloeren

 1. Kan niet opnieuw worden afgewerkt

Een populair kenmerk van natuurlijke houten vloeren is dat het kan worden geschuurd en gerepareerd om het uiterlijk in de loop der jaren te vernieuwen. De toplaag van de laminaatvloer is ontworpen om slijtage te voorkomen en een overtuigende houten illusie te creëren. Schuren kan de fotografische laag blootleggen en de elasticiteit van de vloerplaat beïnvloeden.

 1. Niet vochtbestendig

Laminaatvloeren worden aangetast door vocht. Daarom zijn ze niet geschikt als harde vloer voor de badkamer en moeten ze met voorzichtigheid worden gebruikt in de keuken of wasruimte. Het lichte oppervlaktewater dat voor de reiniging wordt gebruikt, mag geen problemen opleveren, maar verzadiging moet worden vermeden.

 

Verschillende soorten laminaatvloeren

Er zijn veel soorten laminaatvloeren. Elk verschilt in termen van kenmerken, systemen, installatieprocessen en AC-classificatie, die verwijst naar de slijtvastheid. In tegenstelling tot hardhouten vloeren, die worden onderscheiden op basis van de soort waarvan ze afkomstig zijn, wordt laminaat gecategoriseerd op basis van zndere factoren zoals het constructieproces, de dikte en de textuur.

Constructieproces

Wanneer u voor laminaat kiest, is het handig om eerst na te gaan hoe u de vloer gaat leggen. Daarvoor is het noodzakelijk om het constructie- en productieproces goed te begrijpen. Laminaatvloeren worden geproduceerd op basis van drie hoofdlagen: de kernlaag, de sierlaag en de ruglaag.

De kern wordt ontwikkeld door onder hoge druk houtpulp of houtvezels samen te persen. Deze compressie is de reden waarom laminaatvloeren schokbestendig zijn. Hoe hoger de druk, hoe groter de duurzaamheid.

Dikte

De dikte is een van de belangrijkste kenmerken die laminaatvloeren van elkaar onderscheiden. Laminaatvloeren worden gemeten in millimeters (mm). Een paar populaire keuzes zijn 7 mm, 8 mm, 10 mm en 12 mm. Benieuwd hoe dat uw keuze beïnvloedt? Stabiele ondervloeren vereisen dunnere laminaatvloeren, terwijl dikkere vloeren meer geschikt zijn voor een houten ondervloer. Laminaatvloeren met een dikte tussen 12 mm en 15 mm lijken meer op hardhouten vloeren. Over het algemeen zijn er zes hoofdtypen afhankelijk van de dikte: 6 mm, 7 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm en 14 mm.

Textuur

Dankzij de technologische vooruitgang zijn laminaatvloeren esthetischer dan ooit. Ze kunnen zelfs zodanig worden gemaakt dat ze op echte hardhouten vloeren lijken. De verschillende soorten zijn afhankelijk van de textuur.

 1. Satijn/gladde afwerking

Deze textuur geeft een glanzende en toch subtiele afwerking aan uw laminaat. De reflecterende kracht is er, maar die is niet overweldigend.

 1. Matte afwerking

Dit is een van de populairste texturen. Als u een laminaat wilt dat lijkt op een hardhouten vloer, dan is dit de juiste keuze.

 1. Handgeschraapte afwerking

Dit is gemaakt om eruit te zien als een met de hand geschraapte hardhouten vloer.

 1. Natuurlijke houtafwerking

Dit is een andere textuur waardoor het laminaat veel op natuurlijk hout lijkt. Deze authentieke textuur heeft het erg populair gemaakt.

 1. Zachtgeschraapte afwerking

Om deze specifieke textuur te produceren, wordt er een subtiele, versleten afwerking aan toegevoegd. Dit type laminaatvloer heeft een ingetogen uitstraling.

 1. Geoliede houtafwerking

Dit type gestructureerd laminaat is een nogal traditionele stijl van laminaatvloeren en lijkt op onbehandelde natuurlijke houten vloeren. Ze zien eruit alsof ze zijn behandeld met natuurlijke oliën.

 1. Hoogglans/piano afwerking

Deze afwerking is geschikt voor luxe moderne interieurs vanwege hun glanzende en elegante uitstraling.

 1. Oxide oppervlakteafwerking

Deze metallic afwerking geeft een kleine hoeveelheid glans en wordt vooral gebruikt voor moderne en chique interieurs.

 1. Leisteen/steenafwerking

Ja, deze textuur lijkt op een leisteen of stenen vloer.

Een professional inhuren om laminaatvloeren te installeren

Als u een uitstraling van natuurlijk hout tegen een betaalbare prijs wilt, dan is laminaat een goede keuze. Het heeft ook een aantal andere voordelen, zoals duurzaamheid en relatief eenvoudige installatie, zoals we al zagen. Hoewel het leggen van laminaatvloeren gemakkelijker is dan het installeren van andere soorten vloeren (zoals tegels), toch is het een goed idee om een ​​professional in te huren om deze taak uit te voeren.

Een van de redenen voor het inhuren van een vakbekwame deskundige om laminaatvloeren te leggen, is dat ze over de juiste apparatuur beschikken om de beste resultaten te krijgen. Ook hebben ze de expertise om met onvolmaakte oppervlakken om te gaan. Ze hebben bovendien de kennis om met bestaande vloeren om te gaan, weten wanneer die moeten worden verwijderd en wanneer laminaat op bestaande vloeren moet worden gelegd.

Daarnaast kunnen gekwalificeerde professionals installatiematerialen verkrijgen die verschillende problemen kunnen oplossen, zoals vochtproblemen, oneffen vloeren en vreemde hoeken. Zelfs als u deze problemen kunt oplossen, dan nog bestaat de kans dat u minder goede resultaten krijgt als u zelf laminaatvloeren aanlegt. De ervaring van de vloerdeskundige wordt in dit geval gegarandeerd weerspiegeld in het eindproduct.

 

https://mijnvloeropmaat.nl/