Wonen 247
Image default
Woning kopen

De voordelen van een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning heeft natuurlijk tal van voordelen. Zo bepaal je vaak helemaal zelf hoe je de woning wilt hebben gebouwd en kun je alles vanaf nul bepalen. Je hoeft dan dus niet zoals bij een bestaande bouw rekening te houden met al een eventuele aanwezigheid van een badkamer of keuken, maar bepaal je helemaal zelf waar deze komen. Wel is het goed om hier serieus over na te denken en bij voorkeur een architect in arm te nemen die je hierin kan adviseren. Houd er namelijk rekening mee dat je echt alles zelf moet indelen. Van stopcontacten tot lichtschakelaar, over alles moet worden nagedacht.

De afwerking van de woning

De afwerking van de woning kan op een aantal verschillende manieren. Zo kan het zijn dat stucen nieuwbouw nodig is, om ervoor te zorgen dat de muren en plafonds glad zijn en kunnen worden voorzien van saus of behang. Ook kan het zijn dat er gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld speciale blokken, waarbij dit niet nodig is en de wanden al glad zijn. Belangrijk is wel om hier van te voren alvast over na te denken. De kosten voor een stucadoor kunnen namelijk flink in de papieren lopen. Het is dan dus aan te raden om dit vooraf te bespreken, zodat je niet voor een verrassing komt te staan straks.

De plafonds zijn een stuk hoger

De plafonds in nieuwbouwwoningen zijn vaak een stuk hoger, dan wanneer je kiest voor een bestaande woning uit de jaren ‘70 bijvoorbeeld. Nu is dit niet direct een probleem, echter houd er dan wel rekening mee dat de kosten voor het plafond stucen door een stukadoor vaak een stuk hoger uitvallen. Dit komt doordat het een stuk arbeidsintensiever is, waardoor de prijs mer vierkante meter al snel enkele euro’s duurder wordt. Je kunt je dus wel voorstellen wat het effect is op een plafond van enkele tientallen vierkante meters.