Wonen 247
Image default
Huiseigenaren

Huis kopen in België als Nederlander

Een huis kopen in België: hypotheek regelen als Nederlander

Misschien denk je erover na om van Nederland naar België te emigreren. Een spannende en leuke stap, maar ook niet zonder uitdagingen. Eén van de eerste dingen om te regelen, is een woning. En als je een huis wil kopen in België, komt al snel de vraag: hoe zit het eigenlijk met een hypotheek als Nederlander in België?

Zie hieronder de belangrijkste overwegingen bij het afsluiten van een hypotheek in België. Ook komen algemene voor- en nadelen van emigreren naar België aan bod. Zo kun jij een goede afweging maken of dit financieel haalbaar en verstandig is voor jouw situatie.

Voordelen emigreren naar België

Taal en cultuur Een groot voordeel voor Nederlanders is dat er nauwelijks een taal- of cultuurbarrière is. Het Nederlands is een officiële taal in België en de cultuur en mentaliteit van de Belgen verschilt niet sterk met die van ons. Dit maakt het makkelijker om je aan te passen, vrienden te maken en een leven op te bouwen dan in veel andere emigratielanden. De ‘shock’ zal niet zo groot zijn.

Gunstige belastingtarieven België kent gunstige belastingtarieven voor buitenlandse werknemers en zelfstandigen. Zo betaal je als expat de eerste jaren geen belasting over een deel van je inkomen. Dit is financieel erg interessant. Ook heffingen op vermogen, erfenissen en pensioenen zijn vaak lager, waardoor emigreren naar België veel voordeel kan opleveren.

Centrale ligging in Europa
Doordat België centraal ligt in West-Europa is het land uitstekend verbonden met de rest van Europa. Zowel voor reizen als zakelijk zijn de meeste Europese bestemmingen gemakkelijk en snel te bereiken. Dit kan handig zijn als je veel in het buitenland moet zijn of er een internationale carrière op na houdt.

hypotheek belgie

Nadelen

  • Andere regels en bureaucratie dan Nederland
  • Complexere vastgoedmarkt en hypotheken

Een hypotheek regelen in België Een Belgische bank zal streng kijken naar je financiële situatie. Zeker als je net bent geëmigreerd en geen lokale credit history hebt. Reken daarom op:

  • Een eigen inbreng van 20-30%
  • Inkomstencheck van je baan in België
  • Verklaring van je vermogen en bezittingen

Conclusie Emigreren naar het prachtige België kan heel interessant zijn, maar vergeet de financiële haken en ogen niet. Regel op tijd een woning en onderzoek de hypotheekmogelijkheden, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Succes met je afweging en je nieuwe woonavontuur!

https://www.hypotheekbelgie.be/